Hvad vil det sige at træde i karakter og påtage sig en rolle?

I denne samtale handler det om at påtage sig roller, "træde i karakter" - og tale med sin samvittighed og sin egen historie. Dagens gæst er Pia Søltoft, sognepræst, filosof, forfatter, coach - og populær formidler af Søren Kierkegaards tanker.

Listen to "Negotiators - med Kaare Thomsen" on Spreaker.

 

Når din samvittighed er presset, skal du tage en samtale med dig selv

PiaSoltoftAt træde i karakter vil sige at blive den man allerede er. Man skal ikke genopfinde sig selv, men finde sig selv. Og det gør man især ved at se på sin fortid og konsultere sin samvittighed. Dét er pointen i Søren Kierkegaards betragtninger over det at træde i karakter - ifølge dagens gæst i Negotiators.

Pia Søltoft er teolog, men ønskede oprindelig at læse filosofi. Hun forsker i Søren Kierkegaard og har været leder af Kierkegaard forskningscenter. I dag er hun sognepræst - af den aktive slags med et betragteligt forfatterskab, masser af foredrag, filosofiske saloner og gæsteundervisning på landets universiteter.

Pia siger: Når moderne ledere kan lære noget af Kierkegaard, er det fordi hans tanker kan hjælpe os med at finde os selv.

10tinglederekanlaereEn af hendes bøger hedder 10 ting ledere kan lære af Søren Kierkegaard, et letlæseligt, lille skrift der pinpointer hvordan Kierkegaards tanker kan hjælpe hver enkelt af os i vores personlige lederskab.

En af de ting man kan lære af denne bog, er at "alt ikke er relativt". Pia sammenligner med relativitetsteorien, der oprindelig hed invariationspostulatet. Her er pointen at der er noget der ikke er relativt - hos Einstein er det lysets hastighed i et vacuum. Overført til menneskelige vilkår er det det etiske - det man aldrig ville afvige fra. For at finde det skal man konsultere sig selv. Tage sig tid til at tænke det igennem i stedet for altid kun at have travlt.

Æstetikeren - én af de menneskelige grundtyper Kierkegaard beskriver - er den person der lever uden grænser i den forstand at der ikke er nogen livsanskuelse. Der mangler det konstante, det som man kan tage udgangspunkt i når presset stiger og man skal træffe svære valg. Etikeren er den type der netop har konstanten, og som er i stand til at navigere når livet bliver svært.

Om at have travlt: Det er iflg. Kierkegaard en særlig måde at forstå tid på. At have travlt er en form for selvbedrag - en illusion. Kierkegaard er i høj grad fortaler for langsomheden.

Hvad skal man gøre hvis man er for selvkritisk: Kierkegaard kalder det fortvivlelse. Det er noget vi alle oplever. Men det befrier os ikke for at konfrontere os med os selv. Men selvfølgelig, medgiver Pia, er det vanskeligt hvis man hører til dem der i forvejen er hårde ved sig selv.

Jeg spørger Pia Søltoft om hun kan give os et lavpraktisk råd. Hvordan finder vi ud af hvor vi - helt personligt - står moralsk? Hun foreslår en erindringsøvelse, som du kan finde i bogen Kunsten at vælge sig selv. Øvelsen står på side 112 - i slutningen af kapitel 3: Vælg dig selv!

Her kan du finde Pia Søltoft

Pia Søltoft er sognepræst i Esajaskirken på Østerbro, og Christianskirken på Christianshavn, begge i København.

Pia driver desuden sit eget lille firma, Coaching-Kierkegaard. Her arbejder hun med coaching, foredrag og rådgivning om ledelse og lederskab.

LinkedIn: www.linkedin.com/in/pia-søltoft-12066a4/ (her annoncerer hun med jævne mellemrum sine "saloner", hvor man kan tilmelde sig og opleve eller deltage i filosofiske diskussioner).

KunstenAtVaelgeSigSelvPia Søltofts bøger

10 ting ledere kan lære af Søren Kierkegaard

Coaching i nyt perspektiv

Kierkegaards kabinet

Kierkegaard og kærligheden

Kunsten at vælge sig selv

Mere podcast ...