Artikler af Kaare Thomsen om forhandlingsteknik, retorik og samtaleteknik
FORHANDLINGSTEKNIK. Enhver situation hvor man er uenige, er en forhandling. Dén påstand hører jeg ofte: at vi alle forhandler hele tiden og hver eneste dag. Med partner, børn og teenagere. Om spørgsmål som: Hvor går ferien hen i år? Hvem skal vaske op? Endog familiens hund forhandler vi med, siger en ekspert. Læs her hvorfor det ikke giver mening.
KRISE. Regeringspartiet Moderaterne har et svært efterår i 2024. Offentligheden er nådesløs. Det handler (også) om troværdighed. Alle kan komme ud for det. Men hvad bør man gøre i sådan en situation? Efter min mening er det en dårlig idé at handle resolut. Læs her i artiklen hvorfor, og hvad jeg mener man i stedet kan gøre.
KONFLIKTHÅNDTERING. En musikfestival deler den lokale befolkning i to. Debatten stiger til nye højder hvert år i juli, og i diverse medier er tonen skinger. Jeg har fulgt forløbet gennem flere år og lægger mærke til tre typer udsagn som gør dialogen ekstra svær. Læs i artiklen hvad det er for nogle, og hvad du gør ved dem hvis du selv skulle havne i en lignende situation.
ARGUMENTATION. Pressemødet endte galt. De to partiledere havde ellers valgt at give den gas: Som led i deres valgkamp ville de angibe regeringens hæderlighed. En plan der sådan set gav mening, men som ikke lykkedes for dem. For de havde nok overset nej-hattens betydning. Den fejl vil jeg gerne hjælpe dig med at undgå.
TROVÆRDIGHED. Da skandalen ramte Herlufsholm, var kommunikationen ikke effektiv. Uanset hvad man meldte ud, blev det hele tiden værre, og det blev aldrig rigtig løst. I denne artikel byder jeg ind med en kort retorisk analyse af det som jeg mener var det største problem: etos. Det vigtigste at forstå når man tager ordet i svære tider.
SAMTALETEKNIK. Her er hele kapitel 1 af bogen Kunsten at holde kæft & andre strategier til at overbevise med ord. Det bedste værktøj til at forberede samtaler hvor du skal overbevise. Metoden styrker dig uvurderligt og giver dig det overblik der skal til for at du bruger din taletid optimalt. Metoden er sådan set enkel. Jeg kalder modellen Den Geniale 5-kant.
KONFLIKTHÅNDTERING. Er du frontpersonale i en organisation med kunde- eller borgerkontakt? Eller skal du ringe til debitorer og forsøge at få en aftale i stand? Eller passer du telefonen i en hotline? Og bliver du nogle gange talt til i en grim tone? Det kan være hårdt og kræver et mindset og en værktøjskasse der passer til opgaven.
SPROGET. Undervurdér ikke effekten af dit ordvalg. Din modparts holdning eller beslutning kan ændres af et enkelt ord. Forskning viser bl.a. at hvis du ønsker et bestemt svar, kan du opnå det ved at spørge på en bestemt måde. Du kan endog ændre din modparts opfattelse af hvad han selv har sagt - alene ved at opsummere med en næsten umærkelig drejning.
SAMTALETEKNIK. Som forhandler bliver du jævnligt udsat for forsøg på at afspore samtalen. Fx kan den anden part insistere på at du taler om årsagen til det løsningsforslag du fremsætter - frem for at man taler om forslaget selv. Og så ender du i defensiven. Den metode jeg beskriver her i artiklen, er utroligt effektiv når en modpart forsøger at destruere dialogen.
FORHANDLINGSTEKNIK. Strategien og forberedelsen er det svage punkt for mange forhandlere. Det er nemlig ikke nok at man sætter sig ind i priser, produkter og data. At forberede sin strategi vil sige at kortlægge forhandlingens proces og indhold. Det skal gøres skriftligt. Bruger du Strategiskemaet, får du betydelige fordele.
Når vi er under pres, fx når vi håndterer uenighed i en dialog, ændrer sproget sig ofte. Vi bliver typisk mere dominerende, og tonen kan blive hård. Det er menneskeligt, men ikke hensigtsmæssigt. Den gode nyhed er at den psykologiske teori facework kan hjælpe. Jeg har kogt den ned til 7 praktiske råd som er lige til at bruge.
SPØRGETEKNIK. Denne model for spørgeteknik er specielt udviklet til forhandlinger og overtalelse. Den er ekstremt effektiv og fungerer som en slags ensrettet rute hvor det er vanskeligt at vende om. Samtidig er metoden god til at gøre samtaler konstruktive, også når der er uenigheder som tilsyneladende står i vejen for konstruktive løsninger.
KONFLIKTLØSNING. En konflikttrappe hjælper dig når du skal forstå en konflikt - og ikke mindst når du skal vælge hvad du vil gøre eller råde andre til at gøre. Der findes flere konflikttrapper, og de har hver især deres fordele og ulempler. I denne artikel vil jeg vise dig den variant der er mest anerkendt internationalt. Den er opfundet af den østriske konfliktforsker Friedrich Glasl.