Skriv strategisk - så bliver teksten klar og overbevisende

Christina Pontoppidan er en af Danmarks mest spændende retorikere. I denne episode taler vi om hvordan vi alle sammen kan blive mere strategisk bevidste når vi skriver. Til gavn for klarhed og gennemslagskraft.

Listen to "Negotiators - med Kaare Thomsen" on Spreaker.

 

Christina Pontoppidan: Sådan skriver du mere strategisk

ChristinaPontoppidan2Christina Pontoppidan har hovedfag i retorik fra Københavns Universitet og er bachelor i filosofi. Hun er ekstern lektor på KU og har også tidligere også været ansat på CBS. Hun er indehaver af firmaet Ren retorik, hvor hun underviser i retorik og yder retorisk rådgivning. Hun er mest kendt som ekspert i skriftig kommunikation, men hun arbejder også som fx talerådgiver.

Christina har skrevet bogen Gør teksten klar, og hun er medforfatter til bogen Giv teksten liv. Klik på forsiderne for at komme til saxo.com:

GorTekstenKlar

GivTekstenLiv

Christina Pontoppidan anbefaler en skriveproces i 3 lige store dele

Sådan kan du få en god skriveproces: Brug lige lang tid på hver af de 3 processer:

1. Planlæg strategisk (fx med klarhedens kvadrat)

2. Skriv løs

3. Redigér.

Christina understreger at det er en god idé at man har de 3 processer hver sit sted. Fx planlægger du mens du går tur i skoven, du skriver i arbejdsværelset, og du reviderer ved køkkenbordet. Hun omtaler også disneymodellen, en kendt model for kreative arbejdsprocesser: https://en.wikipedia.org/wiki/Disney_method

Christina omtaler i øvrigt den amerikanske skriveguru Peter Elbow, som er kendt for at anbefale at man skriver løs i 50% af tiden og bruger 50% af tiden på at rette. Vi er ikke enige med ham. Hvis du følger hans råd, mangler den strategiske planlægning.Her kan du læse mere om Peter Elbow: http://peterelbow.com/

Gør teksten klar - med klarhedens kvadrat

Bogen Gør teksten klar forklarer en række værktøjer til at skrive krystalklart.

Vi taler især om klarhedens kvadrat, et af Christinas mest kendte værktøjer. KlarhedensKvadratModellen består i virkeligheden af 5 kvadrater. De 4 er sat sammen til én stor firkant. Inde i midten er den 5. firkant indsat. Modellens 5 elementer er:

1. Skribent (afsender): Hvor troværdig er jeg i læserens øjne? Hvilken adkomst har jeg til at være den der fremfører budskabet?

2. Læser (modtager): Hvem er læseren? Profil, forudsætninger, interesser osv.

3. Genre: Hvilken slags tekst er det? Skal jeg overholde normerne til den slags tekst (fx et referat), eller kan der være en fordel i at bryde lidt med den sædvanlige form?

4. Medie: Der er forskellige krav, fx til om teksten skal vises på en skærm eller trykkes på papir. Det gælder også layout.

5. Formål: består af en sproghandling og et fokus. Vigtigt: Du skal kun ville én ting med din tekst. Du kan også spørge: Hvad er det påtrængende problem, og er det (også) et problem for modtageren?

Giv teksten liv - med fokus og fragmenter

Christina har skrevet bogen sammen med Andreas Immanuel Graa. Den giver i alt 9 konkrete råd til at gøre tekster mere attraktive at læse. Vi har desværre ikke tid i denne episode til at gennemgå alle 9 råd, men vi kommer ind på dette:

1. Teksten kan få liv via sit fokus, fx at man indfører personer der spiller rollerne i teksten. Det kan fx gøres ved at man skriver den i ”jeg-og-du”-form. Et andet greb kan være fragmenter, som er bogens ord for detaljer der typisk beskrives sanseligt: farver, dufte, former osv.

2. Læserens interesse kan vækkes ved at man økonomiserer med informationer. Man læser for at få gådens opklaring. Det er fx det der gør at vi gider læse krimier. Christina og jeg diskuterer frem og tilbage om disse greb kan bruges til fx argumentation. Her må du lytte til udsendelse for at finde ud af hvad vi egentlig mener om spørgsmålet.

Etos betyder troværdighed

Vi slutter af med at tale om etos: et oldgræsk ord der nærmest betyder troværdighed. Ifølge Aristoteles består etos af 3 kvaliteter som din læser skal kunne se i dig:

  • Fronesis, som kan oversættes til klogskab, viden, kompetence, dygtighed eller autoritet
  • Areté: at være sympatisk eller have de rigtige værdier, fx hæderlighed, at være økologisk bevidst eller gavmild
  • Eunoia, som betyder velvilje eller venskab. Går ud på at modtageren skal føle sig værdsat. Christina: "Husk nu for pokker at rose din modtager. Vi kan godt lide de mennesker som godt kan lide os." Vil du være god til eunoia, skal du også huske ordene tak, desværre og beklager. Siger Chrstina til aller sidst.

Her kan I finde Christina Pontoppidan

Christinas firma Ren retorik har ikke en hjemmeside. Kontakt hende på LinkedIn: www.linkedin.com/in/christina-pontoppidan

Relevante kurser hos Gottleben

Gottleben udbyder kurser i skriftlig kommunikation, korrekt dansk, argumentation og referatteknik. På alle kurserne underviser Kaare Thomsen.

Hør flere episoder af Negotiators ...