Brugbare skrivetips fra en erfaren forfatter og ghostwriter

Mette de Fine Licht er forfatter til den bevægende bog Viljepigen - for ung til kræft. Hun arbejder desuden som ghostwriter, dvs. hun skriver bøger som fx politikere og ledere udgiver i eget navn. I denne samtale fordyber vi os i kreativ skrivning.

Listen to "Negotiators - med Kaare Thomsen" on Spreaker.

 

"Da jeg for første gang læste en roman, vidste jeg at jeg ville lave bøger"

MetteDeFineLichtMettes vidste som 12-årig, da hun havde læst en roman for første gang, at hun ville bruge sit liv på at arbejde med bøger. Den oplevelse hun selv havde ved at læse, ville hun gerne give andre. Som 24-årig debuterede hun med den bevægende selvbiografiske skildring "Viljepigen - for ung til kræft", der handler om hendes eget forløb med kræft i sit højre ben. Bogen blev en succes, og det er den stadig, og nu er den også udkommet i USA. Og siden denne overbevisende debut er det blevet til en lang stribe af bøger.

Mette er også ghostwriter. Det vil sige at mange af bøgerne ikke har hendes forfatternavn på omslaget. Teksten er helt eller delvist skrevet af hende, men på vegne af den "forfatter" der har sit navn på titelbladet. Hendes kunder er fx være prominente ledere som på denne måde går deres tanker eller livshistorie ud til et publikum. Og som enten mangler tid, kræfter eller kompetencer til at skrive selv.

Dagens hovedperson er i det hele taget en eksperimenterende forfatter med erfaringer i mange genrer. Og derfor spørger jeg hende selvfølgelig om vi ikke snart kan få lov at læse en roman fra hendes hånd. Her svarer hun undvigende: "Jeg har endnu ikke udgivet en roman. Prik, prik, prik ..." Dejligt.

Skriveværktstedet hjælper forfattere

Mette de Fine Licht er partner i Skriveværkstedet, et kommunikationsbureau med speciale i bøger. Det hyggelige "værksted" har til huse i gamle, skæve lokaler i hjertet af København. Det er her vi optager podcasten denne onsdag, hvor forårssolen stråler ind gennem vinduerne.

Skriveværktstedet hjælper forfattere og forfatterspirer med at komme i gang, få skrevet bogen og ikke mindst - gøre bogen til en succes. Samtidig er firmaet et ghostwriterbureau, dvs. man gør skrivearbejdet for andre der gerne vil udgive bøger uden at skrive dem selv. Blandt skriveværkstedets produkter kan nævnes:

Bestsellerkurset tager en weekend og holdes jævnligt i København og Aarhus. Det er en hurtig gennemgang af hvad der skal til for at komme i mål med et bogprojekt.

Bogdrømme på Bali er et skriveretreat for 14 danske forfattere i 14 dage. Der er undervisning, individuelt vejledning - og ro! Man bor i sit skriveproces, og for de forfattere der deltagere, er der en høj succesrate. Fokus og fordybelse er en mangelvare for mange debuterende forfattere, og her kan fællesskabet og forpligtelsen ved at sidde på et retreat måske en god idé.

Læs mere om Skriveværkstedets kurser ...

Skrivetips

Først et par skrivetips til mails. Mette anbefaler at man gør mere ud af emnefeltet. Det skal helst være "æggende, dækkende og vækkende". Dvs. det må gerne indeholde ordspil, det skal være sagligt, og så skal det vække læserens interesse. Tænk altid over hvem læseren er. Og brug helst et aktivt sprog: Skriv hellere "du får" end "kan fås". Og pas i øvrigt på at dine sætninger ikke altid starter med de samme ord, især må de ikke starte med slappe vendinger som "det er" og "der er". Endelig anbefaler hun at man varierer med korte og lange sætninger mellem hinanden.

MetteDeFineLicht2Beskrivende passager bliver bedre hvis man refererer til sanser. Beskriver du en bil, skal det med hvordan den ser ud, hvordan den lyder, føles og lugter. Og endog smager. Don't tell it, show it: Skriv ikke at en person er træt, men beskriv hvordan hun næsten ikke kunne slæbe sig af sted. Og dette kan også bruges i saglige tekster, hvilket man kan se fx i Daniel Kahnemanns psykologiske værk At tænke hurtigt og langsomt. Når han beskriver at han lægger en afhandling på sin kollegas bord, får læseren at vide at omslaget er knaldrødt.

Hun anbefaler fortællegrebet fortællende nutid. Når man skriver i nutid og evt. første person, er læseren med i handlingen og føler sig "klog". Datidsberetninger kan blive tunge, bl.a. fordi de også kræver førdatid ("de havde talt om ...").

Et godt skrivetip til længere, fortællende tekster er at skrive i forskudt tid. Start evt. med slutningen, fx den dag man stod med præmien efter en konkurrence. Og ryk derefter tilbage i tiden, fx til de lange dage med træning inden det store stævne. Og slut evt. samme sted som fortællingen begynder så ringen er sluttet.

Kaptitler skal helst ikke være længere end 10 sider, for det kan læserne bedst lide. Mange forfattere tror fejlagtigt at det er professionelt at skrive lange kapitler.

Om overskrifter: De må gerne fortælle fortælle en lille historie. Bogtitler med undertitler er oppe i tiden, som fx Viljepigen - for ung til kræft. Om overskrifter i øvrigt: Mette går efter billedlige overskrifter, fx "Kirurgen med motorsaven", "Alene i møddingen" og "7. kemo".

Om budskabet: Start med at skrive budskabet, som er det vigtigste. Gem aldrig budskabet til sidst. Forestil dig at du står på 4. sal og skal råbe noget der skal få folk til at standse op. "Jeg vil fortælle at ..." Pas på at du ikke falder i "noget om"-fælden. Der er ingen der gider læse "noget om noget".

Mette de Fine Lichts bøger

6stjerner6 stjerner - fra bogdrøm til bestseller. Af Mette de Fine Licht og Heidi Korsgaard. Skriveværkstedets "bibel". En stor, illustreret håndbog om rejsen fra bogdrøm til succes.

Viljepigen - for ung til kræft (fås på engelsk: Will Power Girl. A teenager's trek through cancer). Mette de Fine Lichts debut. En selvbiografisk beretning om kræft.

Af sted. En række e-bøger fra De Berejstes Klub hvor Mette har medvirket som forfatter.

Splittet. At være mor til et misbrugt barn. Et værk som Mette har været ghostwriter på.

Om læsning - og bøger vi nævner

Mette mener at forfattere skal læse for at holde sig i form. Det er svært at blive forfatter hvis man ikke selv kan lide at læse. Hun kan godt lide digte og er heldig at have en mand der læser digte højt for hende. Digte kan opleves på Spotify, og man kan gå til Poetry Slam i forskellige steder i København. Læs mere om Poetry Slam her ...

I samtalen nævner vi i øvrigt disse bøger:

At tænke hurtigt og langsomt. Af Daniel Kahnemann. Den nævnes som eksempel på at man godt kan beskrive sanseligt i en saglig tekst.

Den der lever stille. Af Leonore Christina Skov. En skøn bestseller hvor forfatteren bruger sit eget stof i romanform.

Dybt at falde. En krime af Anna Grue. Nævnes fordi hun bruger et fortællegreb hvor hun blander 1. person nutid med 3. person datid. Sådan starter bogen: "Om et par tiner er jeg morder."

Krat. Christian Jungersens debutroman.

Undtagelsen. Christian Jungersens første store succes.

Du forsvinder. Christian Jungersens seneste roman.

Her kan du finde Mette de Fine Licht

Mette de Fine Licht er partner i Skriværkstedet. Læs mere www.skrivevaerkstedet.dk 

Mettes internationale profil: www.willpowergirl.com

LinkedIn: www.linkedin.com/in/mette-de-fine-licht

Facebook: Gå ind i Facebook, og søg på ordet 'skriveværkstedet'

Instagram: www.instagram.com/p/BwBu9XhHKar/

Kursus i skriftlig kommunikation

Næste åbne kursus hos Gottleben i skriftlig kommunikation holdes i København den 14. juni. Læs mere ...

Mere Negotiators podcast ...